Tidöavtalet – ”snabbspår”

”…att samtliga kraftslag ha likvärdiga spelregler” men hur rimmar det med kärnkraftens särställning? Att dessutom inför ”snabbspår” för kärnkraft kan säkert få även seriösa kärnkraftsförespråkar att kippa efter andan.

Erfarenheterna av Hankivi, Vogtle 3 och 4, Olkiluolto, Flamanville 3 och Hinkley Point C verkar helt ha gått förbi nuvarande regering och andra som vill koka vatten på ett mycket komplicerat och farligt sätt.

När nu Rosatom inte längre är en tänkbar finansiär (eller…?) så återstår väl bara Kina?

Visst är det märkligt att ingen förespråkare för kärnkraft får frågan om vad som händer efter nästa kärnkraftsolycka. Det är väl ändå ingen som tror att Three Miles Island, Harrisburg ,var den sista kärnkraftsolyckan.

Lästips: Kärnkrafts­byggenas problem förskräcker av Arne Kaijser
professor emeritus i teknik­historia, KTH. Referensen i hans artikel, Is it the end of the line for Light Water Reactor technology or can China and Russia save the day?, är en grundlig genomgång av förutsättningarna för kärnkraft i framtiden.