Kärnkraftsmonopol – igen?

Alla kärnkraftverk i Sverige byggdes med vetskapen att abonnenterna skulle ta kostnaderna och skattemedel skulle täcka konsekvenserna av en eventuell katastrof. Efter att monopolet för kraftproduktion avskaffades 1996 har ägarna till kärnkraftverk lagt ner sex reaktorer. Inga nya har byggts och det finns ingen planering för nya reaktorer. Höga rörliga kostnader och investeringsbehov för att möta dagens säkerhetskrav ligger bakom kommersiellt grundade beslut.

I dagens debatt hävdar några med god tillgång till media att staten borde gå in med nya subventioner för att få ointresserade investerare att bygga nya kärnkraftverk. Samma debattörer menar dessutom att staten måste garantera gynnsamma lagar och regler för ny kärnkraft i flera decennier – ett privilegium som ingen annan investering på en konkurrensutsatt marknad ens drömmer om. Ska monopolet för kraftproduktion återinföras?

En kommentar till “Kärnkraftsmonopol – igen?”

  1. Politiker och media – det senare med några undantag – springer nu åt det håll som kärnkraftsförespråkarna vill. Här hittar du dock två initierade invändningar:

  2. Göran Bryntse och Thomas B Johansson: Kärnkraften släpper ut mer koldioxid än sol och vind
  3. Amory Lovins: Kärnkraftverk lider av stopp …
  4. Aftonbladets intervju med Thomas B Johansson: Nästan faktafri
    Expressens intervju med Göran Bryntse: Kritiken mot kärnkraften

Lämna ett svar