EU målar om?

EU:s hållbara taxonomi syftar till att definiera ”green investment”. Kvar att karaktärisera är kärnkraft och fossilgas. Vissa medlemsländer menar att investeringar både i kärnkraft och fossilgas ska beskrivas som ”green investment”.

Om kärnkraft och fossilgas blir ”gröna” strider det mot EU:s principer för taxonomin i övriga delar som just var att använda vetenskapliga kriterier. Risken är nu överhängande att politiskt starka aktörer orsakar att även EU med rätta kan beskyllas för ”green-washing”. Det är dessutom meningslöst för förnybar energiomvandling att finnas i samma grupp som kärnkraft och fossilgas.

3 reaktioner till “EU målar om?”

  1. Nu finns ett utkast som grönmålar kärnkraft och fossilgas. Om utkastet slutar som beslut blir det ännu viktigare för vind- och solkraft att överge stämpeln ”grön energi” för en mer adekvat beskrivning; förnybar energi. Inte ens EU kan påstå att vare sig uran eller fossilgas är förnybar.

Lämna ett svar